Kinginimekiri 2- ja 2,5-aastasele lapsele

Väikemehe 2-eluaasta sünnipäevaks ja 2,5-aastasena jõuludeks koostasin Montessorist inspireeritud kinginimekirja ning kuna minu eelmine kinginimekiri vanusele 1-2-eluaastat on saanud palju head tagasisidet, siis otsustasin käesolevat ka Sinuga jagada. Kindlasti soovitan pilgu peale visata ka eelnevale postitusele, kuna seal olen kirjutanud põhjalikumalt, miks just Montessori ja millised on minu mänguasjade valiku põhimõtted.

Koostasin selle nimekirja uurides pikalt erinevaid Montessori pedagoogika põhimõtteid jälgivate koduõppurite kingisoovituste nimekirju, eakohaseid Montessori sõimerühmade tegevusi ja seal kasutatavaid vahendeid, lugesin erinevate mänguasjade arvustusi ning lisasin mõned mõtted ka olles jälginud enda ja sõbrannade lapsi. Tegu pole näidis nimekirjaga vahenditest, mida kasutatakse Montessori pedagoogikas vaid minu isikliku valikuga põnevatest kingiideedest, mis juhtumisi on saanud enim inspiratsiooni Montessorist. Üritasin taas kord jagada erinevad kingid kategooriatesse.

Kinkide tegemisel lapsele olen proovinud lähtuda põhimõttest, et oleks;

1) midagi vajalikku, nt riideese, elektriline hambahari, toidutegemise vahendid vms;

2) midagi arendavat, nt pusle, lauamäng;

3) midagi emotsionaalset, mida laps ise hästi soovib, nt suur veoauto ja

4) midagi lugemiseks, nt uus raamat.

Koodiga “minuperspektiiv” saad Kaarelelula e-poes 10% soodustust. 

Järgnevas nimekirjas leidub affiliate linke ehk siis nende kaudu toodet ostes ei lisandu sinu jaoks lisakulutusi (hind ei ole kõrgem).

1. Vaba mängu vahendid

Erinevus vanusega 1-2 on ehk see, et umbes 18-elukuust on hakanud iga kuuga aina rohkem ilmnema sooga seotud mänguasjade eelistused. Kuigi meie kodus on erinevatele sugudele sobivaid mänguasju, siis see, kui palju pakuvad ühele väikesele poisile huvi autod ja suured masinad on ikka hämmastav. Samuti see, kuidas meile külla tulevad samavanad tüdrukud suunduvad ALATI mängima mängumajaga. 😂 Kuigi jah, mängumaja on ka Väikemehe puhul suur hitt.

Montessori sõimerühmades vaba mängu vahendeid niisama mängimiseks enamasti ei ole. Isegi loomakujukestel või nukuga on kindel ülesanne, mida laps saab harjutada, nt nuku pesemine või loomakujukeste sorteerimine vastavalt elupaigale. Meie kodu pole aga 100% Montessori. Meie kodus on lapsel võimalus ka vabaks mänguks kuigi pean tunnistama, et see muudab Montessori pedagoogika järgimise keerulisemaks.

loomakujukesed, sest nendega mängu jätkub tundideks ja need leiavad palju kasutust Montessori sorteerimismängudes ka aastaid hiljem.

Näiteks olen ostnud Safari Ltd tuube nii smartandplay.com lehelt kui ka Kaubamajast, mõned loomad ka Aliepressist, Schleichi loomakujukesi sooduspakkumiste ajal Photopointist ja mytoys.de lehelt. Tagantjärgi tarkusena ma vist pigem ostaksin vaid Safari Ltd tuube, kuna sealsed loomad on mõnusalt väikesed, aga samas detailsed ja mitte nii kallid kui Schleichi loomad. Neid müüakse nüüd ka Sirena-s. Ideaalne päkapikusussi kink, millest jätkub pikaks ajaks (iga päev 1-2 väikest loomakest).

Pildil Schleichi, Collecta, Safari Ltd tuubi ja Aliexpressi linnud

Flowers TOOB® | Mini Garden Floral Toys | Safari Ltd.®Amazon.com: Safari Ltd. Pets TOOB - Includes 12 BPA, Pthalate, and Lead  Free Hand Painted Figurines - Ages 3+: Toys & Games

nukud, nukuvanker, nuku riietamiseks, pissitamiseks ja söötmiseks vajaminevad vahendid. Näiteks anatoomiliselt realistlikud nukud müügil, nt kaarelelulas.

5f6a97e5a461919c8e4b2ac4538da896miniland-anatomically-correct-baby-doll-girl-38cm-baby-barn-discounts__48133.1526277552.jpg

mängumaja. Kuna meil kodus palju ruumi ei ole, siis oleme lähtunud sellest, et mängumaja oleks kompaktne. Arvestades, et kuni 3nda eluaastani on lastel Montessori järgi tundlik periood väikeste esemete suhtes ja kui hästi mõjub pisikeste osakestega toimetamine sõrmeosavuse ja seeläbi ka aju arengule, siis on väikestele tegelastele mõeldud mängumaja ideaalne kink. Oi, kuidas väikesed naudivad erinevate pisikeste osakeste paika sättimist!

Näiteks Sylvanian families maja ja mööbel on kena (me seal olnud riideid kandvaid loomi ei kasutanud), aga ka Playmobil majad on head: nii suurem kui ka väiksem maja. Me saime kasutatuna selle Playmobili suurema maja ja isegi 2-aastasele poisile pakub see tegevust TUNDIDEKS.

Veel mõned põnevad variandid: ökomaja, nukumaja või hoopis talu/kindlus.

Selle pildi alt-atribuut on tühi. Failinimi on 96D50AF7-AF1D-40C1-AADA-25E46B5F470C-1024x1024.jpeg

tegelased, enamasti erinevates lego või Playmobil komplektides juba tegelased kaasas. Kuna me oleme muumide fännid (üldse mitte Montessori, sest tegu fantaasitegelastega!), siis meilt sai Väikemees 2-eluaasta sünnipäevaks muumide kujukesed. Ise ostsin Moomin poest, aga müüakse ka Amazonis. Nägin ka müügil T1 XS mänguasjapoes.

Amazon.com: One Set of 4+5 Moomin Animation Plastic Figures Toys Collection  by Moomin Characters TM (Finland): Toys & Games

autod, suured masinad (kopp, veoauto), nt Bruderi firmalt, sest need peavad vastu ka karmimad mängud. Samas ka Lego duplo masinate komplektides on päris toredaid koppasid, veoautosid jne. Põhiline, et masinasse või autosse saaks midagi/kedagi sisse panna. 😉

Bruder Cat Excavator 2438 • Find prices (4 stores) at PriceRunner »

LEGO DUPLO Lammutuskuuliga lammutamine | Insplay - Home of Educational Toys

rongirada, mis võimaldab eri moodi ehitada, nt Brio, IKEA-st, lego Duplo, puidust rongiteed. Rongiteede ehitamine ja inimeste vedamine vagunites meeldib ka tüdrukutele. 😉

ehitusklotsid, nt duplo komplekt, milles palju erinevaid tükke just ehitamiseks + vastav ehitusplaat sinna juurde! Või ametitega lisategelased klotsipoest. Kodus võiksid olla ka ühed tavalised karedamad klotsid (kuigi legod on kindlasti minevam mänguvahend), mis kuidagi ise ei ühildu, sest klotside tasakaalu panek on selles eas tähtis oskus. 

2. Motoorikat soodustavad vahendid

Selles vanusegrupis on suur huvi liikumise vastu ning võimalused turnida ja liugu lasta on hädavajalikud!

tasakaaluratas, nt me ostsime Strideri, sest see kaalult hästi kerge ja pika kasutusajaga (istme kõrgus reguleeritav). Lapsed on hästi erinevad. Mõni juba 1,5-aastaset vurab sellega ringi, teine veel ka 2,5-aastaselt kohmakas. 🤷‍♀️

Pikleri kolmnurk/ liumägi (kirjutasin Pikleri kolmnurga kohta siin) – hetkel kasutame seda beebile mänguasjade riputamiseks 😉

37ACE90C-6005-404F-9E9A-1B07DE618AB0

pealeistutav auto (parem kui laps peaks ise auto liikuma panekuks kehaliselt pingutama)

korvpalli rõngas pallimängudeks. See on ka selline asi, et kõik lapsed olenemata vanusest vähemalt korra külas olles tahavad mõne palli korvi visata.

3. Igapäevaelu vahendid

Samuti meeldib väikelastele teha neid tegevusi, mida ta näeb teisi kodus tegemas. Kuna sarnaselt Montessorile olen päris asjade usku, siis eelistangi koju osta asju tänu millele laps saab kodus päriselt kaasa lüüa. Seetõttu ka ei jõua meie koju mänguköögid ja -toidud. 🙂

A) söögitegemine

põll, sest laps kasvas suuremaks ja eelnev põll jäi väikseks, nt me ostsime Etsy-st. Aga vähem värvilised põlled on müügil ka näiteks Mommi poes.

raamatud toidust. Väikemehe ülimalt lemmikuteks on nii inglise keelsed pitsa kui ka supiraamat (Amazonist). Minu teada inglise keeles rohkem selleteemalisi ei olegi. Lapsed armastavad raamatuid, kus on näha tegevusi, mida nad isegi teevad või on kogenud. Meie pitsatoimingutest kirjutasin siin.

Pizza Day: A Picture Book: Iwai, Melissa, Iwai, Melissa: 9781627797900:  Amazon.com: Books671DCF63-7CDE-45E3-815F-4ACE88AD9028

vahendid köögis toimetamiseks, nt lapse suuruses nuga, abipukk (vaffa), taignarull Sirenast jne. Tofut lõikamas:

4B2111C2-0F61-4E60-9A39-A1C31B5106D3

B) koristamine

-hari ja kühvel (Sirenast), väike (päris) tolmuimeja

4. Kunstivahendid

Väga meeldivad selles eas ka kunstitegevused, mistõttu arvestades, kui palju neid kulub, siis sobib see alati kingiks! Ka päkapiku sussi sisse. 😉

plastiliin, nt Playdoh erinevad värvid ja muidugi kõiksugu vahendid modelleerimiseks (nt Sirenas), numbrivormid (kaarelelulas), silmad

Play-Doh Originally Was Invented to be a Wallpaper Cleaner, Not a Toy

templid, erineva kujuga svammid, nt Sirenas või Kunst ja hobi poes

näpuvärvid, kuigi selles eas osad lapsed ei soovi kunsti tehes oma käsi määrida.

liim (harjutamaks välja pigistamist ja laiali ajamist).

laste käärid

kleepsud, sh kleepsuraamatud, nt Väikemehe lemmikud on Usborne omad Apollost toidu teemal (pildil hallid varjud, kuhu õige kleeps tuleb panna) või Amazonist  masinate teemal:

Lemmik! Sisu nähtav youtubes. 

Või hoopis mõni kleepsuraamat taaskasutatavate kleepsudega Melissa and Dougi firmalt, näiteks kodu sisustamise, loomade, transpordi teemal müügil Kaubamajas.

Reusable Sticker Pad - Play Hause! - Muud mänguasjad - Photopoint

Samuti müüakse Kaubamajas paksude korduvkasutatavate kleepsudega kleepsuraamatut igasugu teemadel. Selle raamatu puhul saab laps ise kleepsud paberi küljest kätte.

Amazon.com: Melissa & Doug Puffy Sticker Activity Book - Pet Place: Toys &  Games

paksud rasvakriidid

motiivaugurauad (Väikemehe lemmikud!),

savi (pigem vanusele 2,5+)

värvid, nt need IKEA Mala värvid on imehead!

MÅLA helendav/sädelev värv

Selle pildi alt-atribuut on tühi. Failinimi on img_7322-scaled-1024x1024.jpg

vesivärvid, nt IKEA-st

MÅLA vesivärvid, 14 värvi

5. Kõne ja mõtlemise arenguks (raamatud, pusled)

Raamatutest ei saa meie kodus samuti kunagi küllalt! Eriti sellistest, mis kujutavad päris elus toimuvaid juhtumisi, sest lastele nii meeldib näha, mis on normaalne. Kuidas kõik lapsed pesevad hambaid, koristavad oma tuba või lähevad õhtul magama. Samuti aitab nendel teemadel lapsega vestlemine ka lapsevanemana elu lihtsamaks teha. 😉

Mõned realistlike raamatute kingiideed leiab pildiraamatute postitusest. Soovitan selleks eaks väga huvitavate detailidega pildiraamatuid, nt masinate või kodude teemal.

Pusled

Puslesid võiks selles eas olla nii kergemaid kui ka raskemaid. Valinud olen siia sellised, kus on võimalikult realistlikud pildid – ei mingeid riides elevante ja tegelasi, kelle puhul isegi ei saa aru, kelle või millega on tegu. 

Kui palju tükke? Nupupusledest hakkab laps selles eas juba vaikselt välja kasvama ja arvestades, et enamik lapsi paneb hiljemalt 3ndaks eluaastaks juba 15-tükilisi puslesid võikski tükkide arv jääda vahemikku 2-15. Loomulikult on geeniuslapsi, kes panevad ka rohkemate tükkidega, aga see on selline harju keskmine laps. Klotsipuslede puhul on selles eas jõukohased nelja tükilised. Lisaks tükkide arvule on äärmiselt tähtis temaatika ehk siis valdkond, mis lapsele huvi pakub. Tänu õigesti valitud teemale võib laps saada tohutu puslehuvi selles vanuses.

  1. Nimepusle, nt Mäerand grupilt, sest nad teevad ka väikeste trükitähtedega. Montessori pedagoogika järgi alustatakse tähtede õppimist väikestest tähtedest (õigemini küll kirjatähtedest).

Mäerand Grupp - ⭐️ NIMEPUSLE SINU LAPSE NIMEGA⭐️ Puidust nimepusle, mis on  hea abivahend lapsele, kel oma nime õppimisega raskusi võib olla ning kelle  vanemad soovivad natuke mängulisemalt lapsele tema nime õpetada.

2. Erinevad geomeetrilised kujundid, nt Sirenas.

3. Masinad, autod, nt Orchard, Larseni ja Ravensburgeri pusled on parimad. Mõnusad kvaliteetsed suured tükid. Müügil kaarelelula.ee

Orchardi 2-tükilised – kui laps pole siiani olnud pusledega sinasõber

Orchardi 2-3-tükilised (päästemasinad) – peab leidma ka masinaga sobiva ameti. Orchardi 4- ja 8-tükilised (masinad).

Need on 2-aastase Väikemehe ühed lemmikuid! Päästemasinate 3-tükiline on täpselt paras raskuselt, et ise neid kokku panna. Suurte masinate pusled ehk 4-8 tükilised on keerukad ja esialgu vajas abi, ent kuna talle nii see teema pakkus huvi, siis ei andnud alla ja olles nüüd 2 aastat ja 5 kuud paneb iseseisvalt kokku.

Ravensburgeri 6 tükilised masinad:

Ravensburgeri 15-tükilised plaatpusled, nt Kaubamajas. Vanuses 2,5a pani iga päevaselt.

Amazon.com: Ravensburger 6162 Unterwegs mit der Müllabfuhr On The go with  The Garbage Collection, Multi-Coloured: Toys & Games

4. Loomad – kui laps pole eriline masinate fänn, siis ehk sobivad loomad.

Orchardi 2-tükilised, nt lemmikloomad, taluloomad või džungli loomad. Need sobivad siis, kui laps pole varem puslede vastu huvi tundnud.

Ludere 3-tükilised realistlike piltidega pusled erinevate loomadega (taluloomad, veeloomad jt):

Orchardi 4-12 tükilised:

Ravensburgeri 2-8 tükilised:

Larseni 7-tükilised. Just nendel kahel on peaaegu igal tükil nägu vms, mida on põnev kokku panna. Müüakse nt Kaubamajas. Need olid terve 2-eluaasta Väikemehe lemmikud pusled.

11 (1)

Ravensburgeri 15-tükilised plaatpusled, nt Kaubamajas või Amazonis. Tasub teada, et Ravensburgeri 14-tükilised pusled on nagu ühe-tükilised nupupusled ehk kahe-aastasele juba natuke liiga lihtsad.

Ravensburger Frame Puzzle 15 Teile Animals of Africa for sale online | eBay

5. Inimene, anatoomiline keha pusle nii tüdruk kui ka poiss müügil kaarelelulas. Tänu taolisele esimesele puslele sai Väikemehel alguse puslehuvi, sest tema arvates on see “luukere” pusle ja ilmselgelt selline “kollipusle” on ühe väikese poisi jaoks ülihuvitav.

Kaare Lelula - Puidust kihiline õppepusle "Minu keha"poiss

Orchardi 3-tükiline ametite pusle (kaarelelula.ee)

6. Montessori pusled: botaanika ja loomade kehaosade pusled (4-12 tükilised), nt Sirena e-poest.

Kõige lihtsamaks on liblikas, ent ka kihilised pusled elutsüklite kohta pakuvad selles eas huvi. Kihiliste Beleduci firma puslede parim valik on lelunurga e-poes. 

7. Esimesed klotsipusled, kuni 4 klotsiga, nt magnetitega sellised: inimesed-loomad segaminitransport (Amazon).

geomag_magicube_transport_7-delig_multicolor_2_288147_1555338970Magicube-Geomag-MixAndMatch-9-Packshot-a

6. Käelist osavust arendavad tegevused

vee kallamise vahendid, kuna vesi on selles eas endiselt lemmikuks! Näiteks väikesed koorekannud, vaasikesed jne.

nöörimistegevused, pärlite panek kaelakeele

klotsid, kuhu sisse saab panna loomakesi (Taibuteras) või Montessori vahend Roosa torn (mõlemad on 1,5-aastase Rõõmupalli lemmikuks!)

Sorteerimismäng "Pepe ja sõbrad" - Hape

Eduedge Pink Tower Montessori Sensorial Material at Rs 2299/ona |  Montessori Toy | ID: 22221600212

haamer, kruvikeeraja ja vastav alus; peg board; haamerdamistegevus, nt suur komplekt Etsy-st. Väiksemaid komplekte müüakse, nt Sirenas. 

Toddler Gift Box / Montessori Screw Board / Hammer Game / image 0

matrjoškad 10tk, nt Amazonist.

tuulevurr, nt Naerupaunast.

Täpid - tuulevurr @ Djeco tooted Naerupaunast

käelise tasakaalu harjutamise mängud (pigem üle 2,5-aastasele), nt balancing cactus, tasakaalumäng Kuu/Krokodill (kaarelelula.ee)

Plan Toys Balancing Cactus | Bomba DesignGOKI Tasakaalumäng Kuu | Mänguasjad – suurim mänguasjapood Eestis | Astri.ee

magnettahvel, nt kus tuleb pulgaga meelitada kuulid teatud alale (nt kaarelelula) või mõni magnetmäng kehaosade/riietumisega seotult. See pole Montessori sõimerühmades kasutatav, sest on liiga free-form.

kineetiline liiv, liivakasti vahendid (kohustuslik on igal lapsel oma korralik kühvel, müüakse nt kaarelelulas), lisaks ka Jyskist kast, kuhu liiv mängimiseks panna. 😉

Liivakastikomplekt lisadega | Pöialpoiss e-pood

sensoorsete mängude laud/kast, kuhu olenevalt aastaajast saab panna vee, liiva, lume, lehed, kivid vms.  Kuigi kasutatakse sageli Montessorist inspiratsiooni saanud peredes, siis sensoorsed mängulauad ei olnud miski, mida Montessori oma pedagoogikas kasutas. Kahe väikese lapsega on see igapäevaselt meil kasutuses. IKEA-st. Vaata IKEA Flisat sensory table. 

What better way to teach Elijah about land animals vs sea animals than a  hands on demonstration? Using the Ikea … | Toddler toy storage, Ikea table,  Ikea kids table

pintsetid (kaarelelulast). pipetid (Amazonist) – vajalikud mitmesugustes sorteerimismängudes harjutamaks oma käelist osavust.

pallide-/autorada (Amazonist) – selle puhul meeldivad mulle garaaži paneku kohad. Olen näinud ägedaid puidust ka eesti e-poodides. Montessori klassiruumides kasutatakse pigem puidust klassikalisi palliradasid.

kaal (kaarelelulast) või Sirenas müügil puidust versioon, et oleks visuaalselt võimalik eristada kummal pool on raskem ese.

lukud, nt see lukkudega maja.

7. Juhiste järgimisega mängud

Smartgames mängud, nt bunny boo (jänkupeitus Brain-Gamesis), mis soodustab lapse ruumilise mõtlemise arengut, nt tuleb tegelane panna teatud suhtesse, nt aluse taha/peale/kõrvale. Kahe aastaselt sai hakkama umbes poolte kaartidega.

Smart Games Bunny Peek a Boo - Kids & Family - Puzzles, Games & Novelties

Näiteks Brain train (Braingamesis) – arendab ruumilist mõtlemist. Raamatus on erineva raskusega ülesanded. Hetkel 2a 5k Väikemees suudab teha umbes 8 esimest väljakutset.

Guercetti fantacolor junior, kus tuleb nupud panna alusele vastavalt pildil olevale värvile. Samas väiksemate nuppudega mängul on ehk pikem kasutusaeg.

Quercetti FantaColor Junior Basic 4195 - 1a.ee

8. Lauamängud

Lõpuks ometi saab lapsega asuda mängima lihtsamaid lauamänge! Kuigi need mängud võivad tekitada tunde, et need on nii lihtsad, et need oleks suutnud ka ise valmis meisterdada, siis umbes nii ongi. 😀 Aga kvaliteetsed komponendid peavad vastu ka karmimad väikesed käed. 😉 Samas õpetavad need lapsele oma järjekorra ootamist ja lauamängu baas põhimõtteid. Samuti olen mitmed mängud valinud sellised, mis arendavad lapse sensoorseid oskusi – kuulmine, katsumine, haistmine. Eelistades vastavaid lauamänge spetsiaalsete Montessori vahendite ees.

nt. rahvustega memoriin I Never Forget a Face (sallivuse arendamine), pigem tekkis Väikemehel huvi selle vastu 3+ vanuses.

Recognize, memorize and match 24 pairs of kids faces from all over the  world… | Memory match game, Card games for kids, Memory games

nt. klassikaline maailmakuulus mäng poenimekiri (kaarelelula.ee). Poenimekirja mäng on ka Väikemehe lemmik.

Shopping List Game - HC1553291 | Findel International

  • Lõhnade loto (lõhnameele proovilepanek), nt toysplanetis. Meeldib ka suurematele lastele! Ja täiskasvanutele! Sentosphere on prantsuse firma, kes toodab parfüüme ning nüüd keskendudes ka mängudele on teinud tõesti kvaliteetsete lõhnadega mängu. Eelistasin seda mängu ise Montessori lõhnamängu tegemise asemel. Oli üks lemmikuid mänge Rõõmupallil juba 1a+.

Sentosphère Le Loto des odeurs - Loto, mémo, domino - Achat & prix | fnac

  • Koostöömängud: Haba First Orchard (alates 2a), Little cooperation (alates 2,5a vanusele), nt Braingamesis. Mõlemad lemmikud. Juba 1,5a+ armastab neid osakesi uurida, täringut veeretada.

Amazon.com: HABA My Very First Games - First Orchard Cooperative Game  Celebrating 30 Years (Made in Germany): Toys & Games

Djeco DJ08555 Toddler Games – Little Cooperation - toys.findimport.com

Huvi võivad pakkuda veel:

Koodiga “minuperspektiiv” saad Kaarelelula e-poes 10% soodustust. 

Mänguasjad on põnevad, eksole?

Kui soovid olla edaspidi kursis uute postitustega, siis liitu meililistiga.

Sulle võib huvi pakkuda ka mu kirjutatud alla 5-aastase lapse uneteemaline raamat, mille saad osta Aollo, Rahva Raamatu poodidest või kõige soodsamalt siit: www.stoneagesleep.com

 

About the author

Comments

  1. Muideks mgnetoola oleks ka üks selline väga lahe asi. Laps saaks ise muusikat kuulata kuna soov tuleb

    1. Jep, mul sõbranna lapsel on ja külas olles see alati pakub huvi. Muusikavahenditest kirjutasin 1-1,5-aastaste kinginimekirjas, ei hakanud copy-paste siia postitusse tegema.

Jäta kommentaar