Mõrvamüsteeriumi mäng – mis mäng see on ja kus saab seda mängida?

Halloween on minu arvates ideaalne aeg kostüümipeoks ja kuna meile meeldib, kui peol on ka põnev tegevus, siis olemegi sattunud kombineerima seda mõrvamüsteeriumi mänguga.

Loomulikult võib kostüümipidu kombineerida mis tahes tähtpäevaga, olgu selleks siis sünnipäev, uue aasta vastuvõtmine või volbriöö, aga Halloween on alati kuidagi nii ideaalsel ajal: inimesed on uude töörütmi pärast suve lõppu sisse elanud, väljas on muutunud kõledaks ja pimedaks ning kõiksugu lõbusad ettevõtmised on igati au sees.

Viimase 6-aasta jooksul olen korraldanud ja/või käinud viiel mõrvamüsteeriumi mängul ehk siis peaaegu iga aasta. 

Järgnevalt kirjutan, mis see mõrvamüsteeriumi mäng endast kujutab, mis erinevad mänguvõimalused on Eestis olemas ja minu kogemustest erinevate firmade ja mängudega. Parima jätsin lõppu! 😉

Mis see mõrvamüsteeriumi mäng on?

Tegu on rollimänguga, kus igaüks satub keset Agatha Christie stiilis mõrvamüsteeriumi ning vastavalt oma tegelase taustaloole ja eesmärkidele soovib saavutada enda tegelasele parimat. Selleks võib olla mõrva lahendamine, süü kellegi teise peale veeretamine, maailma päästmine või mis iganes tegelasele vajaliku isikliku eesmärgi saavutamine ning seda kõike endale sobival viisil. Olenevalt firmast võib mängukogemus olla VÄGA erinev.

Rõhutan, et tegu on mänguga. Seal ei mõrvata tegelikult kedagi. Tavaliselt on mõrv toimunud fiktiivse tegelasega juba enne, kui läheb mänguks.

Miks sellist mängu mängida?

  • Võimalus panna reaalajas proovile oma detektiivioskused. Oskuslikult teistega suheldes leida vajalikud vihjed ja neist ka järeldusi teha.
  • Põnev kehastuda kellekski teiseks, elada sobiva kostüümiga rolli sisse. Mõelda, hingata ja käituda nagu keegi teine.
  • Lõbus ka teiste “etteasteid jälgida”, eriti kui nad tõesti lähevadki väga oma rolli sisse.
  • Alati saab nalja. Nii seetõttu, et inimesed on nii julged ja panevad endale olenevalt teemast ja rollist muidugi igast ägedaid asju selga ning teiseks mängu naljakate situatsioonide pärast.
  • Lahe rännak tänu kostüümidele ja atmosfäärile vastavasse ajastusse/maailmajakku/tulevikku.
  • Väga meeldejääv! Mõrvamüsteeriumi mänguga pidu ei unune, sest see on alati nii unikaalne. Ja kas elus pole mitte tähtis põnevaid ja erilisi mälestusi koguda?!

Kuidas ma saaksin seda mängu mängida?

  1. Mäng koos mängujuhiga

Minu teada korraldavad Eestis vaid kaks firmat mõrvamüsteeriumi mänge.

Seltskonnamängud.ee korraldab erinevas suuruses seltskondadele mänge, ent näiteks kuni 20-le inimesele mäng maksab 520 eurot (allikas siin). See teeb mängija hinnaks 26 eurot. Kahjuks pole ma ise nende mänge mänginud. Aga mu vanemad sattusid nende korraldatud sünnipäevapeole ning nende kirjelduse järgi oli see sarnane müsteerium.ee korraldatuga.

Müsteerium.ee (Allegro MW) juhivad kaks toredat naist, kes viivad läbi samuti erinevas suuruses mänge, näiteks kuni 20-le inimesele maksab mäng 420 eurot, kuhu kuulub ka aksessuaaride laenutus (allikas siin). See teeb mängija hinnaks 21 eurot. Samuti korraldavad nad mänge erinevates Eesti restoranides, kohvikutes ja lossides, nt saab minna mängima Nõmmel olevasse Jaamarestorani kaaslasega või üksi.

Meie sattusime mängima nende esimest Laitse lossis korraldatavat mõrvamüsteeriumi mängu (enam seal ei tehta). Hinna sisse kuulus ka kolme käiguline õhtusöök ja ööbimine lossis. 

Mäng oli üldjoontes selline: lähed teemale vastavates peoriietes kohale, saad loosiga endale tegelase info (ca 1 lk pikk) ja paar-kolm oma tegelase eesmärki ning asud teistega suhtlema. Ühel hetkel toimub mõrv, igaüks ütleb oma kahtlused ja siis teeb väikese kokkuvõtte oma eesmärkidest ja saavutustest.

Meil väga vedas. Esiteks seetõttu, et saime Steniga juhuslikult ühed peamised rollid. Nimelt on mõrvamüsteeriumi mängus alati põhitegelased, kes on mõrva ja kogu looga tihedalt seotud ja siis on sellised kõrvaltegelased, kes.. ütleme nii, pole loo lahendamise jaoks nii olulised, aga tekitavad kindlasti rohkem segadust, sest kahtlusaluseid on rohkem. Samuti olin rõõmus, et saime tegelased, kes olidki omavahel seotud: olime salaarmukesed. 🙂 Põnevust lisas see, et väidetavalt oli see lugu kirjutatud tõesti seal lossis/piirkonnas elanud inimeste põhjal.

Teiseks vedas meil ka mängijatega. Mõrvamüsteeriumi mängus on väga tähtis, et inimesed elaksid rolli sisse, ei räägiks argielu asju ning abiks on paar hästi julget ja ekstravertset mängijat. Tähtis on, et inimesed käiksid ringi, suhtleksid omavahel, aga kui inimesed lihtsalt istuvad vaikselt laua taga nagu eestlastega võib ühel õhtusöögil juhtuda, siis ei ole võimalik vajalike inimestega rääkida, ning kogu mängu kogemus võib osutuda väga kehvaks. Meile sattus õnneks paar sellist VÄGA rolli sisse elanud inimest, mis tõmbas kogu rahva väga käima ja oli väga äge!

Nimetunimetu 2

Kindlasti oli see üks kõige lihtsamaid mõrvamüsteeriumi mänge, kus oleme osalenud, mistõttu usun, et igaüks saab sellega hakkama. Ja tõenäoliselt on päris tore ka.

AGA kui see oleks olnud mu ainus kokkupuude mõrvamüsteeriumi mänguga, siis ma ei usu, et ma sellest nii vaimustuses oleksin. See on miski, mida korra proovida, aga see pole selline oo… äge.. teeme iga aasta vähemalt korra uuesti! Ja asi pole isegi selles, et seal olevad inimesed olid võõrad ja sõpradega on lahedam mängida. Ei.

Aga millega on mul seda mõrvamüsteeriumi mängu võrrelda?

      2. Mäng internetist 

Hakates esialgu inglise keeles mõrvamüsteeriumi mängu kohta internetist otsima, lööb erinevate firmade valik silme eest kirjuks. Jälgima peaks seda, et tegu poleks ettekirjutatud tekstiga ehk siis kõik lihtsalt istuvad laua taga ja korda mööda loevad oma tekste üksteisele ette (uskumatu, aga ka selliseid mänge nimetatakse mõrvamüsteeriumiks!). Need on lihtsalt igavad, vabandust. Eks inimeste põnevuse vajaduse tase on erinev. 😀

Siiski enamik firmasid müüb selliseid mänge, nagu on ka Eestis korraldatavad mängud mängujuhiga: lühike taustalugu, ei mingeid erivõimeid vms ning sirgjooneline tee piiratud vabadusastmega mõrva lahendamise suunas.

Ise internetist ostetava mängu negatiivseks küljeks on see, et enamasti peab üks inimene tegema suure mängu ettevalmistamise töö, sh haldama osalejate nimekirja (osad rollid sobivad meestele, teised vaid naistele ja mõned mõlematele), printima kõik välja, sorteerima igale tegelasele tema esemed jms, soovitavalt ka kõik läbi lugema, sh mõned reeglid või ajastus, millal miski juhtub, ning kuna ta nii palju teab, siis pole tal võimalik mängijana osaleda. Mängud, kus mängujuhti pole vaja, on enamasti lihtsakoelised ning pole eriti hinnatud. Lihtsalt see mängukogemus pole siis nii äge.

Kuna mängud on inglise keeles, siis oleme teinud erinevalt. Mõnikord ulatuslikult tõlkinud, mõnikord väga vähe. Alati on üks inimene, kes vaatamata kõigele, ei saa mängule üldse pihta, ja alati on neid, kellel vaatamata keerulisele rollile õnnestub kõik paremini, kui tundub reaalne. Eks palju sõltub ka õnnest, et kuidas kellegil jutu käigus info jooksma hakkab, kas ta leiab endale inimesed, kes teda usaldavad ja temaga koostööd teevad.

Ostes endale ise mängu on positiivne suur erinevate teemade valik ning odav hind: 20-30 eurot mäng, mille hind jaotub mängijate vahel. 

Esimene mäng

Meie esimeseks mänguks oli päris lahe mõrvamüsteeriumi mäng Immortal murders firmalt dinnerandamurder.com – pidasin oma sünnipäeva. Teema oli fantaasiküllane: erinevate surematute (vampiiride, libahuntide, võlurite, haldjate) iga-aastane maskiball. Kohe mängu alguses toimus mõrv (see tegelane sai endale kohe uue tegelase) ning mäng võis alata.

Õppetund nr 1: inimesed said oma teksti kätte mängu alguses ja seetõttu oli uut infot palju ning neil oli raske kohe tegutsema hakata. Päris palju aega kulus teksti lugemiseks. Samas kui juba varakult tekst lugemiseks saata, siis kui keegi ei saa peole tulla, siis rolle ümber mängida on võimatu ja pigem peab leidma kiirelt uue mängija. Siiski oleme eelistanud viimasel ajal pigem teist varianti. Korraldajale stressirohke, aga tehtav!

Õppetund nr 2: inglise keel on enamike jaoks raske. Funktsionaalne lugemisoskus on ka eesti keeles keeruline, rääkimata inglise keeles lugemisest. Võiks enamikule ikkagi tekste tõlkida, aga see on nii ajakulukas. Äkki igaüks tõlgib enda teksti ise, kui saab selle enne pidu kätte?! Muidu mängujuhi koormus on liiga suur.

Erinevus eestis mängujuhiga korraldavatest mõrvamüsteeriumi mängudest oli selles, et tegelastel oli lisaks oma taustaloole ja paarile-kolmele eesmärgile ka mänguraha, mida nad said kasutada oma eesmärkide saavutamiseks. Ja seda vastavalt tegelasele, mõni ongi rikkam kui teine.

9430486_orig1407445244

Samuti olid osadel võlumise kaardid (nii naljakad kui ka tõsisemad) ning nüüd kõige olulisem vahe: võimalus saada mõrvarelv, et sooritada mängu ajal uus mõrv. Mõrvarelva saamine oli mängus korraldatud väikese otsimise mänguga ehk siis selline juhuslik. See tähendas aga seda, et keegi mängijatest polnud kaitstud uue mõrva eest ning andis mängule juurde kohe uue ettearvamatu suuna.

Olin kohutav mängujuht, sest üritasin samal ajal tegeleda ka söögiga ning polnud kõigi tegelaste tegutsemisi läbi mõelnud (tegelikult juhistes oleks võinud võimalikud ettetulevad situatsioonid kirjas olla – freeformgamesil on).

Õppetund nr 3: keegi teine peaks tegelema toidu asjadega. Oleme tellinud nii pizzat, teinud snäkilauda, kuid tõsiasi on see, et tavaliselt kui just kohe alguses söömist ei tee, pole kellegil keset mängu aega söögilaualt midagi võtta! Seetõttu oleme viimased korrad teinud söömise peo alguses. 

Õppetund nr 4: kõigi tekstid peab korraldaja mõttega läbi lugeda, sest siis saab olla valmis, kui inimesed tulevad veidrate mõtetega või on kuidagi kokku jooksnud oma eesmärkide täitmisel.

1407448246-e1573559094690.png

Samuti ei olnud algmaterjal ideaalne, sest näiteks ei olnud seal vihjeid, millest peaks algaja mängija alustama, nt kellega rääkima minema vms. Ja ka eesmärgid olid sellised ebamäärased.

IMG_6523

Vaatamata suurele segadusele ja sellele, et keegi ei saanud päris täpselt aru, mis toimus, siis enamikele väga meeldis ning nad olid järgmisel aastal nõus uuesti mängima isegi, kui see tähendas mängimiseks teise Eesti otsa sõitmist.

Järgmised mängud

Kuna sama firma valikust ma sobiva teema ja inimeste arvuga mängu ei leidnud, siis sattusin juhuslikult UK firma freeformgames peale. Nende mängud maksavad olenevalt inimeste arvust 20-30 poundi ehk siis see teeb mängija hinnaks ca 1-2 eurot.

Neil on väga suur erinevate teemade valik kõiksugu inimeste arvudele. Nagu hea lauamängu puhul, on nende mängudes nii palju nüansse, mis muudab iga loo huvitavaks väljakutseks nii mängijatele kui ka korraldajale. Pärast mängu jätkub arutelu veel tundideks. Lisaks on mängujuhi elu üpris kergeks tehtud, sest seal on ülima täpsusega kõik puust-ja punaseks selgeks tehtud, millal inimestele mida saata, mis info kuhu panna, mis küsimustega inimesed tõenäoliselt, mis kell mängu jooksul tulevad jne. Nüansside läbimõtlemine näitab professionaalsust ja nad on professionaalid!

Oleme mänginud kolme mängu: 

1. Vaarao Needus (Vana-Egiptuse teemaline), kõige raskem lugu, aga kogu see teema ja õhustik oli muidugi väga lahe: Egiptuse muusika, mures arheoloogid ja muidugi peata muumia. 🙂

 muumia

Sten tõlkis kõik eesti keelde, aga temale iseloomulikult kustutas kõik failid pärast kasutamist ära. 😀

IMG_1716kaartIMG_1712

1669572_orig1415475302.png1415485938.png

2. A Speakeasy Murder (Maffia teemaline). Peaaegu kõik tõlkisime eesti keelde. Oi, kui palju glamuuri selles õhtus oli. Me panime muidugi dekoratsioonidega väga hullu ka (baar, pokkerilaud), aga kõik olid nii rollis ja nii ägedalt riides! Lisaks sain ma koostada parima muusikalisti ever!

12209201_10153703413622726_1121713159_o.jpg

IMG_228912188314_418577158353266_793633779_n12188397_418577285019920_617647387_n12188665_418577548353227_2066778788_n

3. Kangelaslik surm (Superkangelaste ja tuleviku teemaline), kõige kergem. Tõlkisime osaliselt eesti keelde. Võib-olla oli see kõige lihtsam ka seetõttu, et selle mängu atmosfääriks ei pidanud väga pingutama: oli ju tegu superkangelaste maa aluse baaskorteriga.

img_4730.jpg

Neil on saadaval ka üks tasuta mõrvamüsteeriumi mäng Western, kui keegi soovib tutvuda: Mängu tutvustus 

Kõik, kes olid varem mänginud, ütlesid, et selle firma mäng võrreldes minu sünnipäeval olnuga oli lahedam.

Minu peamiseks õppetunniks on olnud korraldajana see, et pigem investeerida oma aeg reeglite õppimisse ja tekstide lugemisse, kui atmosfääri jms dekoratsioonide tegemisse.

Positiivne:

  • Seal on igal ühel neli-viis eesmärki, selgelt välja toodud suhted ja arvamused teistest tegelastest. See aitab paremini ennast tegelasena positsioneerida.
  • Samuti on lisaks rahale mängijatel ka erinevaid kasulikke või kasutuid esemeid ning eriomadusi, mille abil on võimalik teistelt mängijatelt saada põnevat infot või asju. Kusjuures need eriomadused on ka hästi temaatilised ja igale tegelasele unikaalsed.
  • Kõigile on antud ka konkreetsed soovitused, millest võiks mängu alustada, nt kellega millest rääkima minna vms, mis aitab hoo sisse saada.
  • Lisaks veel ka ajakiri, mis aitab loo tausta paremini mõista ja veelgi rohkem kogu teemasse sisse elada.
  • Ja kui rahvast peaks lisanduma, siis on alati võimalik enamike mängude puhul osta tegelaste laiendus, mis annab lisategelasi ning paari inimese lisandumise korral on alati põhimänguga kaasas paar tasuta tegelast.

Kuigi ühest küljest on infot rohkem, siis see annab rohkem vabadust ja aitab rolli paremini sisse elada. Välistatud pole, et õhtu jooksul toimub veel mitmeid uusi mõrvu ja mürgitamisi, kuigi tavaliselt siiski alles mängu viimastel minutitel. Kogu aeg on nii palju teha ja nii põnev, et 3h mööduvad helikiirusel!

Hea on ka see, et kuigi mõrvar teab juba mängu alguses, mis ta on teinud, siis on nendes mängudes mõrva lahendamine päris keeruline. On täitsa võimalik, et õhtu jooksul ei saa keegi teada, kes on mõrvar. Samas on see ka vajalik, sest kuna üks mängija teab kohe mängu algusest saadik, et ta on mõrvar ja see on psühholoogiliselt väga raske, siis kui lisaks oleks ka teistel väga lihtne talle jälile jõuda, ei oleks tal üldse tore mängida. Kuna teha on nii palju ja sageli ka isiklikke eesmärke täita, siis ei ole see kunagi olnud väga nördimust tekitav. Siiski alati on olnud keegi, kes kahtlustab mõrvarina õiget inimest. 

Viimase aja lahedaks avastuseks on meil olnud punktisüsteemi loomine ehk siis on võimalik mängu lõpus oma skoor kokku liita. See annab parema ülevaate ja annab selgema suuna tegutsemiseks, nt saab ühe punkti selle eest, kui korra kõigiga rääkida mängu jooksul (täpsemad reeglid selle kohta freeformgames kodulehel).

Olen märganud, et iga korraga läheb mäng paremaks, kui on samad mängijad ja samad reeglid. Iga korraga arenevad nii mängijad kui ka mängujuht. See, kes esimeses mängus oli nõutu, ega saanud üldse asjast aru, võib paar mängu hiljem olla kõige edukam mängija üldse.

Peamiseks nipiks mõrvamüsteeriumi mängul on:

Valida välja inimene(sed), keda usaldad. Paljastada talle oma saladused, näidata, et sind saab usaldada ja seejärel teha temaga koostööd. Nagu päris eluski. 🙂

Ühesõnaga mõrvamüsteeriumi mängud on väga lahedad! Soovitan proovida! Ja kui mäng ei meeldi, siis on neil ka raha tagastamise võimalus.

Freeformgames mängud, mida oleme mänginud ja tasuta mängu leiab siit:

Lisaks on neil piraadi-, nõidade-, päranduse-, jõulude-, spiooni-, külaelu-, Hawai-, araabia-, Hollywoodi-, kasiino-, Halloweeni ja veel väga paljude erinevate teemadega mõrvamüsteeriumi mänge. Samuti mängud lastele!

Kui kellegil on soove neid mänge mängida, siis mängu saad osta freeformgames lehelt. Mäng ja mängu juhised on inglise keelsed. Kui ostad mängu, mida oleme juhuslikult tõlkinud osaliselt eesti keelde, siis saad neilt ka eesti keelsed materjalid. Lisaks saad ka salasõna, mis kinnitab su ostu ja saad minult nõu küsida, kui midagi on arusaamatu või vajad nõu.

Ühesõnaga, kui on mingisuguseid küsimusi mängude kohta, siis vastan hea meelega. 🙂

Kas Eestis on veel keegi, kellel on õnnestunud mängida freeformgames mänge?

Postituses esineb affiliate linke ehk siis nende kaudu mäng ostes ei lisandu Sinu jaoks mingisuguseid lisa kulusid ja hind pole kõrgem.

About the author

Jäta kommentaar