Koduõpe: kõik minu kohta

Augusti 4.nädal-Septembri 1.nädal. Väikemees on 25-elukuune.

Esimene selle aasta koduõppe nädal sai vaikselt hoo sisse juba augustis, kui tegime algust meelte temaatikaga. Teema kõik minu kohta sisaldas veel kolme osa: 1) kehaosade nimetusi 2) enda nime-ja nimetähtedega tutvumist, 3) enda vanuse õppimist.

Sellel õppeaastal me tõenäoliselt iga teemaga kõiki erinevaid aineid käsitleda ei jõua vaid teemegi valikuliselt nii palju, kui beebi kōrvalt parasjagu jõuan. 🤷‍♀️

Sissejuhatus anatoomiasse/ keel

Kehaosadega seotud sõnavara kordamine, nt lugedes vastavaid raamatuid. Eesti keeles pole endiselt häid leidnud. “Minu keha” ka pigem vanematele lastele. Siiski “Kas tunned? Sinu keha.” oli päris hea.

Pean tõdema, et parimaks “õppematerjaliks” on ikkagi selle teema puhul minu tehtud kehakaardid. Need leiab salasõnaga kaitstud postitusest: vajalikud materjalid.

Salasõna saab automaatselt liitudes meililistiga.

Tõenäoliselt enamik kahe aastaseid tunneb baas kehaosade nimetusi nagu pea ja käed, ent keerulisemaks osutusid Väikemehel: kaenlaauk, kand, küünarnukk. Ta arvas, et kaenlaauk on kuskil kaela juures. 🤔 Nende mänguliseks kordamiseks tegime kahte mängu:

1) kleepsude panek vastavale kaardil nähtud kehaosale (lõbusam oli, kui Väikemees sai kleepse panna minu peale).

2) Simon ütleb mäng. Saab ka teha ilma kaartideta, aga Väikemehele meeldis tuua kaart ja siis koos tegime vastavat liigutust. Kaardid PinayHomeschooleri My body tasulisest paketist.

3) Mullitajaga puhumine ja erinevate kehaosadega mullide lõhkumine.

Kuigi esialgu mõtlesin, et keskendume vaid väliselt nähtavale, siis natuke rääkisime Väikemehele ka inimese sisemusest: et kus on aju, kopsud, süda jne. See tuli jutuks ta hetke lemmik puslet pannes (Beleduc kihiline kehapusle): see pusle talle meeletult meeldib.

Kognitiivne areng

1) Kehapusle (saab printida tasuta totschooling.net lehelt, kinnitused takjateibiga):

2) Näo proportsioonide magnetmäng (saab ka totschooling.net lehelt tasuta taolise mängu). Väga meeldis talle.

3) Klotsipusle lapse kehaga. Mõnikord pani õigesti kokku, mõnikord vajas juhendamist. Vahepeal oli lemmiktegevus.

Kunst

1) Söögikunst pannkookidega. Hetkel söögitegemine Väikemehele väga huvi ei paku, aga pannkooginägusid tegi rõõmuga.

2) Roosade värvide kunstiahvatlus

Korjasin kodus olevad kõikvoimalikud roosad värvivahendid kokku, et huvi korral saaks laps neid proovida.

Tähtede õppimine

1) Otsisime raamatutest A ja a tähte.

2) Oma nimetähtede otsimine ja asetamine paberile (paberile panek huvi ei pakkunud). Tähed ostetud Amazonist. Meeldis neid pintsettidega tõsta.

3) Tähtede leidmine (kleepsude panek vastava tähe peale). Kleepsud oleksid võinud olla natuke suuremad. Paar kleepsu proovis, aga veel keeruline 2-aastasele.

Matemaatika

1) Kui palju meil neid kehaosasid on? Oli päris keeruline Väikemehe jaoks.

2) Oma vanuse näitamine sõrmedel kui ka number kahe äratundmine nii plastiliiniga mängides kui ka hulgana raamatus. See plastiliini vormide tegemine on hetkel lemmik.

Kokkuvõttes

Läksid need nädalad liiga ruttu, sest kogu aeg käisime kuskil, nt mänguväljakutel, parkides, külas, vaaterattaga sõitmas (Väikemehe soovil), Kadrioru kunstimuuseumis ning muusika-ja võimlemistunnis.

Enim meeldis Väikemehele kihiline kehapusle. Tänu sellele teemale sai tal algust täielik puslemaania. Esialgu tahtis kümneid kordi kehapuslet panna ja siis ka kõiki teisi meil kodus olevaid. Seda siis lisaks oma positsioneerimise mängudele:

Pärast seda teemat juba “öö ja päev” temaatika.

Meie eelmise aasta “minu keha” temaatilise nädala tegevustest saab lugeda siit.

Kui soovid olla uute postitustega kursis, siis liitu meililistiga ja/või jälgi/like Minuperspektiivi Facebooki lehte.

About the author

Jäta kommentaar