Väikemehe koduõpe: roomajad, kamuflaaž (22.elukuu)

Juuni 1. nädal. Väikemees on 22,75- elukuud.

Sellel nädalal olid lähema vaatluse all roomajadRoomajate alla kuuluvad: maod, sisalikud, krokodill, varaan ja kilpkonn. Õigemini nii läheda vaatluse all, kui ühele alla 2-aastasele seda teha on võimalik. Pluss siis nagu ikka erinevad igapäeva elus vajalikud, käelise osavuse, meelete jms tegevused. See ei tähenda, et laps ei saaks igapäevaselt mängida mistahes loomakujukestega. Ikka saab!

2BEF12FE-6428-4B81-BB11-AD029724EE41

Kuigi ka dinosaurused kuuluvad roomajate hulka ja Väikemees tunneb nende vastu suurt huvi, siis selle temaatika raamatud ja tegevused teeme paari nädala pärast. 😉

Emakeel/ zooloogia

Kõige ägedamad on ikka päris loomade nägemine, mistõttu võtsime plaani minna taas kord Tallinna loomaaeda. Kus mujal õnnestuks neid kõiki roomajaid meie kliimas kohata? Kahjuks krokodilli maja oli suletud, ent madude ja sisalike maja meeldisid Väikemehele VÄGA. Põnevusega otsis terraariumites peidus olevaid konnasid, sisalikke, madusid ja ämblikke.

A7FDA0E4-7676-4154-B752-52EB3C593481

Lugesime kõiki raamatuid, kus vähegi seda temaatikat puudutas, sest konkreetselt roomajate kohta ma raamatut ei leidnud. Kuna loomaaias käik tekitas huvi ka kõigi teiste loomade vastu, siis vaatasime miljon korda päevas koos kõiksugu kodus olevaid loomaraamatuid.

Merekilpkonna elutsükli ja kehaosade mänguline õpe:

Merekilpkonna elutsüklit nägime ühes multikas paar nädalat tagasi (kuidas kilpkonna ema muneb munad ja peidab liiva alla, ise läheb merre ujuma, siis tuleb kilpkonnapoeg munast välja ja roomab kiirelt merre, et keegi teda vahepeal ära ei sööks) ja seega mängisime seda läbi kasutades kineetilist liiva ja vastavaid kilpkonna elutsükli kujukesi (ostsin siit). Lemmikuks oli munasid ja munast väljatulevat kilpkonna kaevata liiva alla. 

2E8689E9-A082-4435-BFA8-82EA58B5D95B

Mängu ajal uurisime ka, kus asuvad kilpkonna erinevad kehaosad (pea, kael, saba, silmad ja jalad) – õigemini ma küsisin, et kas ta teab, kus need asuvad ja siis ta sõrmega näitas. Hea, kui “õpilane” juba kõike oskab. 😉

Fun fact: plaanisin esialgu seda tegevust teha kollase ja sinise plastiliiniga, aga Väikemees tuli ideele, et peaks hoopis kasutama kineetilist liiva. 😀

Tähed: proovisime joonistada molberti peal S-tähte. Polnud päris S-tähe sujuvusega, aga sinka-vonka oli küll. 😀

Meeled

Värvid (visuaalne meel):

Sidusin roomajate temaatika ka värvide kordamise ja kamuflaaži temaatikaga. 

Vaatasime alustuseks värvide teemalist raamatut (see raamat lemmik tal alates 6ndast elukuust – don`t know why), kus kameelion end värvi muutvalt erinevatele lehekülgedele peidab ning samuti seda videot:

  • vastava värvi juurde vastava roomaja kujukese sobitamine (värvide järgi sorteerimine)- ei pakkunud sellisel kujul tegevus üldse huvi ja see on täiesti OK! Tahtis loomakujukesi pigem üksteise kõrvale laduda. Loomakujukesed pärit erinevatest Safari Ltd kujukeste tuubidest. Värvialused on Montessori materjal (laenutasin lelukogust).

342FD2A4-40C0-4FE1-8574-1F11B7607927

  • Visuaalne diskriminatsioon (lugemiseelne oskus): pildilt erinevate kamuflaaži kasutavate loomade/putukate eristamine (ostsin pildifaili siit). Sellised otsimise mängud meeldivad talle väga!

9BA214B2-B7C3-4BE8-AEA9-3A5CA245292E

Matemaatika

  • Alligaatorite ja krokodillide soos kokku lugemine läbi sensoorse mängu:

F1EE052E-160C-4F8D-B2F8-C4967B55AF03

Soo tegemiseks kasutasin: äädikat, küpsetuspulbrit, vett, duššigeeli (muudab vahuliseks), toidu-ja guaššvärve, kunsttaimi (sh vesiroos Safari LTd lillede tuubist) ja roomajate kujukesi (Schleichi krokodilli ja Safari Ltd tuubidest saadud krokodille).

Kunst

Sellel nädalal jõudsime teha vaid värvimistöid: vesivärvide, pliiatsite, vahakriitide ja näpuvärvidega.

Värvimine: näpuvärviga 

Kõigepealt palusin tal krokodillile silmad kleepida (kehaosade tundmine, käte-silma koostöö osavus), seejärel värvis tupsuga vajutades ja näpuvärviga. Ükski töö pole täiuslik ilma sädeluspulbrita! 😀

EAE8A78B-CE23-4814-80DC-18B26050D566

Motoorika

Üldmotoorika: 

Käisid Steniga koos KalevSpas ujumas ja Babyspordi võimlemistunnis. Lemmikuks olid tasakaalu harjutused, kõhuli kätega mööda pukki enda edasi tõmbamine ja palli viskamine torusse. Lisaks käisime T1 batuudikeskuses ning mänguväljakutel/külas, kus meeldis ise ilma abita liumägedest alla lasta.

Peenmotoorika:

Käelise osavuse harjutusteks ei olnud sellel nädalal midagi uut vaid vana kordamine:

  • Keerulisem toppimistegevus (laenutatud Viafreedom Montessori mängutoast):

E81EE17F-1433-4E69-B4E5-943B2E722598

  • Kallamismäng:

a) veega (panin erinevas suuruses anumad kraanikaussi ja tükk aega muudkui harjutas kallamist);

b) ubadega (wc-paberi rulli tükid kinnitasin kuuma liimiga):

A48371F3-2A2D-43B3-8AE2-99A653512E22

  • Poolte omavahel sobitamine matrjoškal:

4841B74D-DD8A-400E-9256-49BCB8425859

Ütlesin, et teeme mängu, kus loomad tahavad veoautoga sõitma minna, aga loomad on vaja kõigepealt terveks teha. Panin valmis esialgu viis loomakujukese poolt. Väga meeldis talle kuigi tundus, et poolte sobitamine ja kokkupanek on juba liiga lihtne tema jaoks. 😉

 

Kokkuvõttes päris kõike plaanitut ei jõudnudki tehtud, nt igapäeva elu ja osasid kunsti tegevusi, sest küll oli mul endal palju käike, küll käisime ise külas, käidi meil külas, käisime väljas, aga eks nädalad olegi erinevad. 🤷‍♀️ Iga nädal polegi kodus olemise nädal.

Ja lisaks koduõppe tegevustele pean oluliseks, et lapsel oleks ka enda vaba mängu aega. Aega, kus ta lihtsalt igavlebki ja teebki ise omi asju. 😊

 

Edasised plaanid:
Suve teemadena on veel plaanis: kujundid, mere ääres, linnud, dinosaurused ja 5 meelt/mustrid. Vaadates hetkel meie suve graafikut, siis tundub natuke ebarealistlik iga nädal uus teema teha, aga eks paistab, kuidas meil elu kulgeb.

Kui soovid saada teada uue postituse ilmumisest, siis pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib/jälgi või kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti.

 

About the author

Jäta kommentaar