Väikemehe koduõppe nädal 14: jõulud (kuusepuu, jõuluehted)

Detsembri 1. nädal. Väikemees on 16-elukuud.

Saan aru neist, kes ütlevad, et lapse saades muutuvad jõulud hoopis erilisemaks. Eriti on seda tunda 16-elukuuse Väikemehega, kes näitab meile õhinaga kõiki tuledes kuusepuid ja põhjapõtradest jõulukaunistusi. Olgem ausad, jõulud on tõesti imeilus aeg!

Seetõttu olin kohe eriti põnevil, mis Väikemees arvab erinevatest jõuludega seotud tegevustest. 🙂

Jõulude temaatika jagasin enam-vähem kolmeks:

1. nädal: jõulukuusk, jõulukaunistused, kellukesed;

2. nädal: loomad ja linnud talvel, sh põhjapõder;

3. nädal: piparkoogid, kingitused.

Jõulumuusika, jõulutoidud, päkapikud ja jõuluvana on läbiv teema. Ilmselgelt ei saa 16-elukuuse Väikemehega kohe kõike (minu arvates) põhjalikult käsitleda- meil veel mitmed mitmed talved ees! 🙂

(Lume, lumememmede ja kelgutamisega seotud tegevused on hetkel plaanis teha jaanuaris, kui on tõenäolisemalt rohkem lund.)

Emakeele õpe

Kuna esimesel nädalal oli mul plaan tegeleda kuusepuu ja jõuluehetega seotud tegevustega, siis alustasime nädalat kuusepuu ja kodu ehtimisega.

Otsisin pikalt raamatuid, kus oleks lapse jaoks realistlikult kujutatud kogu seda jõuludega kaasas käivat temaatikat: piparkookide valmistamist, meisterdamist, kuusepuu ehtimist, jõuluvana külla tulemist, kingituste avamist, jõuluturu külastamist, loomade-lindude tegevusi talvel.

Kuigi Väikemehele jättis jõuluvana nägemine vanalinnas oma vilkuvas autos ringi sõites kustumatu mulje, siis M.Kunnase raamat “Jõuluvana” ei läinud talle üldse peale. Ju on juba jõuludega seotult nii palju uut ja huvitavat, et kogu see päkapikkude ja jõuluvana temaatika tekitab vaid info üleküllust. 

Kuna hetkel ei suuda Väikemees üle paari lehekülje lugusid kuulata ning teda huvitab pigem sõrmega kõigele raamatus näitamine, et teada saada, millega on tegu, siis ongi hetkel lemmikuks just raamatud, kus on suured ilusad pildid. Enamik eesti keelde tõlgitud lasteraamatuid on aga (minu arvates) koledate illustratsioonidega või tõesti teksti rohkust arvestades mõeldud juba vanemale lapsele. Seetõttu osutusid valituks järgnevad kolm raamatut:

1. Winter: ainult pildid, üks kuusepuuga pilt st pole pühadega seotud pilte.

2. Was machen wir im Winter? – piltidele lisaks ka teksti, klappidega avatavaid kohti. Meie hetke lemmik, sest seal kõige paremini jõuludega seotud traditsioonid kaetud.

3. Weihnachts Wimmelbuch – suured ilusad pildid, lehe servas otsimisülesanded natuke vanemale lapsele.

Meeled

Puute-ja lõhnameel: piparmündi lõhnaline vahuga tegevus. Kasutasin: piparmündi vedelikku, vahukoort (kuigi algses retseptis oli kasutuses habemeajamisvaht) ja punast toiduvärvi. Lisaks oli ka kulp ja ämber, mis pakkus talle pikaks ajaks tegevust.

 

Maitsemeeled: käisime Tallinna jõuluturul erinevaid “jõulumaitseid” maitsmas (nt verivorsti, pohlamoosi), Väikemees sai proovida ka oma esimest väikest piparkooki. 

Kuulamine (muusika): kuulasime igapäevaselt jõulumuusikat.

Visuaalne: roheliste ja punaste sädelevate tupsude sorteerimine eri värvi kaussidesse. Tupsud ostsin Abakhanist. Kuigi siiani pole talle värvide sorteerimise tegevused huvi pakkunud, siis sellel nädalal oli see üheks ta lemmiktegevuseks. Värvide sorteerimine oli tema jaoks imelihtne, aga lisaks meeldis talle lihtsalt vaadata palju tupse ühte kätte mahub, kaussi pähe panna ja tupse täis kausiga tasakaalu harjutades mööda tuba ringi kõndida.

 

Kunst

Lisaks niisama paberile ja molbertile värvimise võimalusele olin ette valmistanud selleks nädalaks järgnevad tegevused:

Meisterdamine/joonistamine:

1. Kuusepuu pildile sädeluse panek: esimesed katsetused sädeleva liimiga olid kogu nädala igapäevaseks lemmiktegevuseks! Oi, kui põnev oli pigistades vaadata, kas ikka sädelev liim voolab juba välja ja siis seda katsuda. Imeline! Eri värvi sädelusliime müüakse ka nt Koduekstras.

Täpimarkeritega (peamiselt rohelise ja punasega) täppide tegemine. Täpimarkerid ostsin Amazonist.

Kleepsude kleepmine:

2. Kuusepuule “ehete” panek: täpikleepsudega (2cm läbimõõduga) kuuse ehtimine. Täpikleepsud tellisin Amazonist.

3. Kuusekleepsude kleepimine ja “kuuskede joonistamine”. Kuusekleepsud ostsin siit. Kuuse joonistasin mina.

Voolimine:

4. Plastiliinist kuuse dekoreerimine: kõigepealt harjutasime plastiliini rullimist (ettevalmistus piparkoogitaigna rullimiseks), seejärel vormi surumist plastiliini ja lõpuks vaba kava ehetega kuuse kaunistamisest.

 

Matemaatika

Tutvustasin raamatuid ette lugedes mõisteid vähe ja palju.

Motoorika

Üldmotoorika: Väikemehe lemmikud on hetkel tagaajamismängud.

Peenmotoorika: klaaspurki kellukeste tõstmine oli samuti üheks lemmiktegevuseks. Kellukesed ostsin siit.

Praktiline elu

Kuigi tegu oli jõulude temaatikaga, siis jätkasime ka igapäeva elus kasutatavate oskuste harjutamist.

Enese hügieen: enda juuste kammimine. Huvi pakub ka päkapikumütsi pähe panek. Mitmel ööl tegi öösel potile pannes oma häda ja öine mähe jäi kuivaks.

Keskkonna hoidmine: kogu aeg kordan seda, kuidas pärast asja võtmist tuleb see sinna samasse tagasi panna. Enamasti pean meelde tuletama, ent üllatavatel hetkedel meenub see talle ka mõnikord iseenesest.

 

Ilusat jõuluaja jätku! 🙂

 

 

 

About the author

Jäta kommentaar