Väikemehe koduõppe nädal 11: lukud ja tööriistad

Novembri teine nädal. Väikemees on 16 elukuud.

Selleks nädalaks olin planeerinud lukkude ja tööriistade teemaatika, kuna olin lugenud, et ca 16-elukuul hakkavad lapsed selle vastu huvi tundma. Tundub, et Väikemees on selles mõttes igati tavaline laps, sest tõesti viimastel nädalatel käib ta Steni tööriista kasti kallal.

Tegelikult oli hästi kiire nädal ja mõtlesin, et kas mul üldse on siia midagi kirjutada, aga tuleb välja, et täitsa palju sai tehtud!

MOTOORIKA

Peamiselt olingi planeerinud igasugu tööriistadega seotud käe-ja silma koostöö harjutamise tegevusi.

Olgu öeldud, et Väikemees üldiselt endale väikesi osakesi suhu ei pane, kui just kõht pole tühi, aga eks lapsed ole erinevad. Seetõttu soovitan last siiski jälgida pisikeste osakestega tegutsedes.

Oma koha leidsid sellel nädalal mänguasjariiulil endale:

EDIT: olgu öeldud, et need tegevused pakuvad huvi veel ka mitu kuud hiljem.

1. Melissa and Doug lukutahvel. Sealt on ta lahendanud olenevalt päevast nr 3-6 lukke.

img_4842.jpg

2. Lukk ja võti: (Aliexpressist) oli ta selle nädala üks lemmikuid! Eelkõige võtme pistmine lukuauku. Alguses natuke aitasin tal lukku hoida, sest tal käsi natuke võbises, aga kui eduelamus oli käes, siis edaspidi sai juba ise. 🙂 Keerata veel ei oska.

3. Mutrid, kruvid ja poldid. Nende vastu oli huvi vähene, oleks pidanud kuidagi paremini tõenäoliselt panema, nt puitaluse peale püstiselt kinnitama vms.

4. “Minu esimene tööriistaraamat”. Väikemees veel natuke väike selle jaoks, kuna seal peab olema natuke osavamad käed, aga papist kruvikeerajaga proovis küll pöörlevaid pilte keerata ja saagida saega. Osta saab nt siit. EDIT: nädal hiljem see Väikemehe soovil juba igapäevane LEMMIK lektüür. 😉

5. Mängu puuri tööle panek ja kapi servade “puurimine”. (Lelukogust laenutasime)

6. Pallide haamerdamine. Võtab ühte kätte haamri ja teise käega vajutab palle läbi augu. XD

Kuigi päris tööriistad pole meil tema mänguasjariiulis, siis ka nendega toimetas ta sellel nädalal palju, nt proovis patareidega lelul patareide hoiustamise luuki avada kruvikeerajaga. See on päris täpne töö: panna kruvikeeraja pea just sinna kruvi otsa!

Ja võimlemistunni mängualal võite kolm korda arvata, mis mänguasjad talle enim huvi pakkusid! Eks ikka tööriistade laud sae jms-ga.

Üldmotoorika ehk kogu keha liikumise vallas on lemmikuks endiselt eeslükatavad mänguasjad, Pikleri kolmnurgal ronimine ja diivanile/tugitoolile ronimine.

Kuna võimlemistunnis on üheks ta lemmiktegevuseks sarnaselt teistele samavanustele poistele palli viskamine tünni, siis olin selleks nädalaks planeerinud pallidega mängud: palli viskamist ämbrisse kui ka üksteisele veeretamist. Kuigi pigem harrastab Väikemees Ameerika jalgpalli joostes palli kätte saades minema. XD

img_4876.jpg

PRAKTILINE ELU

Enese eest hoolitsemine:

Selleks nädalaks olin arvestanud ka jopelukkude temaatika. Lisaks sellele, et näitasin talle, kuidas ta kombeka lukk avaneb ja sulgub, siis meisterdasime ka eri raskusega lukkude plaadi:

Kõigepealt saagisid Sten ja väidetavalt ka Väikemees puidust plaadi väiksemaks ning seejärel kuumaliimiga kinnitasin lukud alusele. Huvi oli esimese kõige lihtsama musta luku vastu. EDIT: järgmiseks nädalaks pakkus juba väga huvi, st igapäevaselt käib ja harjutab.

Kõige suuremad arengud on toimunud potil käimise vallas, sest nüüd ta juba konkreetselt annab märku, et on vaja potile minna. Mitte 100% kordadest, aga rohkem ja selgemalt kui varem. Esimesed märgid öisest kuivusest: 2 ööund pikkusega ca 12h polnud mähkmes midagi.

Söögitegemine: nagu ikka tegime koos süüa. Mina panen mõõtmiskannu vee/jahu/läätsed vms valmis ja siis tema kallab selle potti/ kaussi.

Kuna tal on päris mitmed hambad korraga tulemas, siis on ta olnud natuke viril. Seetõttu tegime päris palju süüa sedasi, et ta oli mul kandekotis, nt kui hakkisin. Ja kui oli aeg kallata vms, siis võtsin ta sedasi välja, et ta saaks ka osaleda.

Keskkonna hoidmine: harjutame järjepidevalt musta pesu mustapesu kasti viimist ja mänguasjade oma kohale tagasi panekut pärast mängu/joonistamise lõppu. Mõnel korral olen tabanud teda ka ise enda järgi koristamas kuigi enamasti pean ikka meelde tuletama.

Sotsiaalsed oskused: juhtus selline nädal, et lisaks tavapärastele käikudele käisime seitsmest päevast viiel, kas ise külas ja/või käidi meil külas ehk siis oli üks tõsiselt sotsiaalne nädal. Ja Väikemees väga nautis!

MATEMAATIKA

Sarnaselt eelmisele nädalale jätkasin samasuguse mõiste tutvustamisega: ülesandeks oli leida igale pulgale vastav värv. Ta pani kiirelt kõik klotsid pulkade otsa, sinise ja rohelise pani õigesti. Siis võtsin vaikselt pulgast erinevat värvi klotsid ära ja näitasin talle, et näe.. siin on punane pulk ja punane klots, need on samasugused. Siin on kollane pulk ja lilla klots, need on erinevad, kus on samasugune. Ja siis kiirelt pani ka teised kolm klotsi õigesti nagu ta oleks tegelikult teadnud.

Raamatuid lugedes näitab ta sageli ise, kui näeb kahte samasugust, aga sellel nädalal tutvustasin ka raamatulehekülje servas olevate otsimispiltide leidmist suurelt pildilt. Meil on selliseid otsimisraamatuid päris mitu (vist kõik inglise ja saksa keelsed) ja see väga meeldib talle.

Kujundite panek kujundisorteerijasse lõppeb alati sellega, et ta leiab mooduse, kuidas ülesanne lahendada ilma vaevata ehk siis panna kujund karpi karbi kaas avades.

Montessori silindripusle on endiselt üks lemmikuid, mida ta ikka ja jälle riiulist lahendamiseks välja võtab.

MUUSIKA/FILM

Vaatasime youtoubist paari kalade-loomade teemalist lühifilmi.

Käisime muusikatunnis.

KUNST

Kunsti vallas oli üpris vaba kava. Olin hämmingus sellest, et Väikemees hakkas paberile ringi moodi kritseldusi joonistama.

Ma arvasin, et see juhtub alles 2-aastaselt vms. Aga natuke uuringuid lugedes sain teada, et see juhtubki vanuses 16-24 kuud ehk siis kõik on igati normikohane. Varasem joonistamises järgmisele tasemele jõudmine on enamasti seotud sellega, et lapsel on olnud parem ligipääs kunstivahenditele. Seda saab Väikemehe puhul kindlasti tõdeda!

Samuti sain sealt 1675 last ja 25 uuringute kokkuvõttest teada (uuring siin), et lastel on suurem huvi joonistada, kui neil on mingisugune pilt vms, mida värvida. Seetõttu siis printisingi talle joonistamiseks välja mõned piltidega paberid. Ei täheldanud, et see oleks teda pannud tavapärasest kauem joonistama.

Näpuvärvidega (pintslit kasutades) värvis Väikemees ka: seinal olev roosa ja kollasega päikese pilt.

Järgmisel nädalal on meie esimene ametlik loomadega seotud teema: lemmikloomad. 🙂

 

Kui soovid järgmistest postitustest nende ilmumisel teada saada, siis pane Minuperspektiivi Facebooki lehele meeldib või kliki allolevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

About the author

Jäta kommentaar