Kaheksas elukuu meie beebi seisukohast

Kohe pärast oma seitsmendat minisünnipäeva hakkasin ma järsku aru saama, kui kallis on mulle mu emme. Eks ma varem ka arvasin temast hästi, aga sellel kuul midagi minus muutus. Esimene nädal tahtsin olla terve päev ainult emme küljes. Isegi kui tahtsin oma mänguasju vaadata, siis olin nõus istuma vaid emme süles. Kui kuskile roomasin, siis vaid nii kaugele, et ümber pöörates ulatuksin emmest kinni võtma. Vajasin, et emme kogu aeg vaataks, mis ma teeksin, pööraks kogu oma tähelepanu vaid minule. Kui aga emme mu käeulatusest, või veel hullem vaateväljast, eemaldus, hakkasin südantlõhestavalt nutma. Olin äkki aru saanud, kui väga ma teda armastan. 

0CFC82FE-D4F0-4136-8616-648D7C10F33B
Oli päevi, kui soovisin vaid emme süles olla ja seetõttu kandis emme mind kodus kandekotis.

Õnneks on tunded vastastikused. Emme on väga rõõmus, et ma hea meelega võtan kõik tema kallistused ja 5000 peamusi vastu. Ka issi hoiab mind väga. Nädala-kahe möödudes olin juba nõus emmest paar sammu eemalduma, aga lemmiktegevuseks oli endiselt emme otsas-küljes-üle ronimine. Kas saab olla midagi lahedamat, kui emme otsas turnimine ja emme najal enda püsti upitamine? Või naljakamat kui emme poole roomamine (endal nägu naerul ja armunud pilk silmis)?

Kuigi olen väga armastatud, siis samal ajal hakkasin kõiki peale issi ja emme võõrastama. Eriti, kes mind pikalt vaatasid. Olin häbelik ja “võõraga” kokku puutudes pugesin emme sülle peitu või nutsin pikalt ja lohutamatult. Sama äkki nagu see tugev võõrastamine tuli, see ka kadus, ent võõrastega olen endiselt ettevaatlik. Siiski on mul üks nõrkus – kiitused. Kui mind palju kiita, siis lepin väga meelsasti pärast väikest harjumisaega ka vanaema ja tädiga. Sellel kuul olin esimest korda ilma issi ja emmeta 4h, kui nad mägedes suusatasid. Vanaema sõnul olen arukas laps, keda on lihtne hoida. Vanemad kiidavad mind ja ütlevad sageli, et olen hea poiss. Minuga ongi lihtne. 

Selle kuu alguses oli sõbrapäev. Sõbrapäeva hommikul üllatas issi meid emmega tuues emmele kingiks maailma kõige ilusama õhupalli, millest tundsin minagi rõõmu terve kuu enne kui see lössi vajus. Sõbrapäeval käis mul ka mu hea sõbranna külas. Mulle väga meeldib jälgida, kuidas sõbranna mu mänguasjadega ringi tegutseb ja näitab mänguasjade kasutusvõimalusi! Käisin see kuu ka tema esimesel sünnipäeval, ent seekord olid mu mängukaaslasteks veel mu vanemad.  Võimalusel meeldib mulle aga teistest lastest kinni haarata ja vaadata, mis näo teine seepeale teeb. Ei tea, kas sedasi saadaksegi sõpradeks? Emmega see igal juhul toimib.

FA436DF2-6549-4C22-A683-E2D2D7E26E24

Olen rahuliku loomuga, kes enne tegutsemist hindab olukorda. Ma ei torma mööda kodu tuuseldades ringi. Edasi liigun pigem aeglaselt, kord käputades ja siis roomates. Kui ese on kaugel, siis ma pigem ei hakka selle poole minema. Aga kui käeulatuses on midagi põnevat, nt klaasitäis smuutit või pisikesed mänguasjad, siis on mu käed välkkiired. Ometi pole ma mingisugune lõdva tüüp, vaid igapidi trimmis ja tugev tükk. Mul on tugevad jalad ning teen igapäevaselt mitmesuguseid jõuharjutusi. Kuna see kuu jõudsin beebivõimlemisse vähe, siis tegin rohkelt harjutusi iseseisvalt kodus. Istun ilma toeta, ümber ei kuku, või kui kukun, siis panen käe ette (valusad kogemused kuu algusest!), enam-vähem saan ka ise kõhuli asendist istuma. Emmel käest hoides oskan seista ning seisvast asendist istuma minna, liikuda ette ja tahasuunas. Lemmiktegevuseks on toe (emme) najal seismine.

EF43B0D5-B778-4D37-A4EC-8949B7834A25
Minust inspireerituna liitus ka emme koduse treeningprogrammiga

Minu söögi-ja uneajad on üpris regulaarsed. Mulle meeldib, kui emme teab, millal mulle süüa anda ja magama panna enne kui pean ennast valjuhäälselt väljendama. Emme väga jälgib, kui kaua olen juba üleval olnud, et oleksin unne minnes täpselt piisavalt väsinud. Sellel kuul tegin kolm päevaund, ärkvelolekud olid 2h, 2h15min, 2,5h, ent 8nda minisünnipäeva lähenedes soovisin juba olla aina kauem üleval (min 2,5h) ning kui emme mind liiga vara lõunaunne pani, muutusin kurvaks. Samas selleks, et teha vaid kaks päevaund, pean unede vahel olema palju pikemalt ärkvel ja see on olnud raske, sest väsinuna muutun virilaks. Viimane nädal ongi emme proovinud viia mind kolmelt päevaunelt kahele ja see pole olnud lihtne mitte kellegi jaoks.

Üldiselt olen saanud heaks magajaks. Kõikidesse unedesse lähen ise, hea meelega, panen kaks sõrme suhu ja imen neid, uni tuleb paari minutiga. Vankris magades ma oma sõrmi ei ime. Öösiti ärkan söömiseks 90%-l öödest 2 korda. Kuigi emmel oli plaan minu öiseid söögikordi vähendada, siis nähes, et mul on kõht ikkagi tühi, siis otsustas ta lähtuda sellest, kuidas mina ise oma söögikordi vähendan. Austrias suusareisil olles tegin oma unerekordi. Ärkasin 11,5h ööune jooksul üles vaid ühe korra kiireks söömiseks! Emme ise nii pikalt ei maganud, vaid käis iga 2-3h tagant kontrollimas, kas minuga on kõik hästi. Ta armastab mind väga.

Muutused päevaplaanis mulle väga ei meeldi, aga kui tegu on uue huvitava keskkonnaga, siis olen eluga rahul. 

Näiteks meeldis mulle väga Tartu VSpa saunad ja lastebassein – ma oleksin võinud seal terve päeva lebotada. Samuti meeldis mulle väga Tartu Ahhaa “Illusioonide” näitus – lihtsalt vaatasin ja imestasin, kuidas see kõik võimalik saab olla. Ka Austria Swarovski kunstimuuseumi väljapanekut jälgisin huviga. Lisaks kunsti näitustele käisin sellel kuul ka esimest korda Nukuteatris vaatamas etendust “Nutude salajutud”. Seega päris kultuurne kuu on olnud.

11DBFFB9-58AE-49D0-903D-E7C0057382AF
Ahhaa-s
5459889D-6C57-4084-9DB3-B5430300180F
Ahhaa-s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reisimist oli ka omajagu. Olime ühel nädalavahetusel Otepääl, kus issi, vanaema ja vanaisa osalesid Tartu Maratonil ning nädala veetsime Austrias suusakuurortis. Olen vanemate sõnul super reisisell, kuna magasin kõik pikad sõidud. Nautisin mägede õhku, meie hotelli aurusauna, mullivanni ja imemaitsvat sööki, reisikaaslaste mänguideid, Müncheni loomaaia külastust ning muidugi ka issiga veekeskuses pimedas valgusshow-ga veetorust alla laskmist. 

Liutorudest issiga koos allalaskmine meeldib mulle väga. Istun hästi vaikselt, et mu kiired liigutused kuidagi laskumist ei segaks, endal rahulolev nägu ees. Ülemiste keskuse liutoru nähes hakkan emme süles lausa kilkama, sest mis saab olla lahedam, kui issiga üha uuesti ja uuesti liutorust alla lasta? Võib-olla vesi. Olen tõeline veefännEriti meeldib mulle aga vaadata, kuidas vesi kukub; kuulata, mis häält see teeb ja ka seda juua. Issiga õhtuti vanni minek paneb mu jalad-käed kiirelt vehkima. Üheks põnevaks mänguks, mille avastasin, on see, et istun kraanikausis, kraanist vett jookseb ja siis ma kallutan oma pead sedasi ettesuunas, et kraanivesi kukub mulle pähe ja samal ajal vaatan allasuunas nägemaks, kuidas vesi mu varvastele kukub. Soovitan proovida!

81172D19-F31A-4862-A73D-390E39E733DF

Olen see kuu avastanud toidumaailmaArmastan näputoitu – siis söön alati, aga söön enam-vähem hea meelega ka püreesid. Isegi, kui püree on minu arvates imeliku maitsega (issi teeb mulle kanamaksaga püreesid), siis pärast nelja-viite ampsu, harjun maitsega ära ja ei tee sellest suurt numbrit. Selles mõttes olen üpris lepliku loomuga. Maitsnud olen erinevaid juur-ja puuvilju, pastat, riisi, kana-ja kalaliha. Alati, kui emme ja issi midagi söövad väljas olles, saan ka mina midagi nende taldrikult maitsta. Lemmikud muutuvad, aga mangopüree on üks lemmikuid. Brokoli ja arbuus on ka mõnusad. Olen aru saanud, et söömine on sotsiaalne tegevus ja kui teised inimesed söövad, siis olen pettunud, kui mulle midagi ei anta. Pisikesi toidutükke haaran mõlema käe nimetissõrmi koos hoides – olen päris osavaks saanud. Kõhuvaevusi on mul ka aina harvem ja tulen nendega aina paremini toime (emme saab juba kala ja mereande süüa). 

Üldse meeldib mulle kõik suhu panna. Tore, kui tegu on söödava asjaga, aga ka mittesöödavad asjad sobivad. Näiteks meeldib mulle lutsutada väikeseid kilekotte, kus on sees kas roosad kõrvatropid või eri värvi issi lauamängumehikesed. Ka loovusringis meeldib mulle väga, sest seal on iga kord nii palju uusi asju, mida suhu panna! Enamasti kohe nii palju, et kõike ei jõuagi maitsta. Loovustundides on huvitav, lemmikõpetajaks on Tagli! Kuna panen kõik suhu, siis olen sellel kuul olnud vahelduva eduga kogu aeg nohune – tegu on olnud tõelise immuunsüsteemi õppelaagriga!

Vastlapäev, naistepäev ja minu minisünnipäev jäid kõik ühte nädalasse ning need meil kuidagi ühinesid. Minisünnipäeva tähistasime mu vanaisa juures, kes tegi mitmekäigulise õhtusöögi, emme tegi vegan vastlakukleid. Kohal oli ka vanaema, tädid-onud. Nautisin seltskonnas olemist väga. Kingiks sain seekord uue söömisriietuse.

29D2EAF7-97F7-4739-A069-372C53EF411A
Pildil on 8 kuklit – 8-s minisünnipäev

Ühesõnaga mulle meeldivad väga paljud asjad ja olen üks ütlemata rõõmsameelne Väikemees. Mis mulle aga ei meeldi. Ei meeldi, kui mul pannakse mähet jalga. Üldse ei meeldi mulle olla pikalt sama mähkmega (3h max). Samuti ei meeldi mulle olla mähkme paneku ajal selili – mul on nii palju huvitavamat teha, mistõttu keeran end enamasti kõhuli ja siis emme kuidagi paneb mulle mähkme jalga. Veel ei meeldi mulle, kui emme mul nina alt salvrätikuga tatti ära pühib, veega veel, aga mitte salvrätikuga. Mul on alati selline tunne, et ma ei saa enam hingata! Ei meeldi, kui keegi kodustest kasutab blenderit, sest see teeb nii ebameeldivalt valju häält. Ei meeldi ka, kui keegi mind külmade kätega sülle võtab või külma veega mind peseb. Ei meeldi, kui issi nuuskab – ta teeb seda nii valjult, et mul alati süda hüppab sees. Ei meeldi ka tädi Zombi nukud, kes teevad imelikku häält.

F38CB5C1-6C5C-4F7F-8BFE-8E9DE2245357
Kui lahe on sellise torni ümber lükkamine?!

Mind iseloomustab ka põhjalikkus ja suur keskendumisvõimeUurin iga uut eset keskendunult mitu korda igast küljest enne kui järgmise juurde suundun. Kui tegu on väga huvitava esemega, siis mõmisen heakskiitvalt. Huvitavad on need mänguasjad, millel on palju etikette. Olen jälle hakanud huvi tundma raamatute vastu. Meeldib emmele sülle pugeda, et siis koos raamatuid vaadata. Eriti meeldivad mulle klappidega raamatud, kust alt tulevad igasugu loomad välja. Mul on juba päris hästi meeles, kus klapi all, mis loom asub. 

Endiselt meeldib mulle mu häält tegev loomapusle ja muidugi mu kuldne pärlitest jõuluehe.  Päris asjadest pakuvad mulle enim huvi taimed ja ajakirjad ja-lehed. Lemmiks mänguks on issi kõiksugu tornide ümber lükkamine. Hea tuju garanteerivad mulle kiitused ja kõiksugu kõdistamise mängud. Olen hakanud ka muigama ja “moosinägu” tegema. 7 kuuselt ja 3 nädalaselt mu naeratus muutus – päevase vahega lõikusid kaks alumist intsisiivi. Need tulid märkamatult, hea tuju saatel.

DEA2F026-CD15-4935-8775-4D2274F4ED06

Kuigi söön isukalt, siis sellel kuul ma pikkusesse ei kasvanud olles endiselt 68cm pikk. Juurde võtsin normaalselt – kaalun ca 8100g (+250g). Kuna mulle ei meeldi, kui body-d pigistavad, siis eelistab emme mulle selga panna pigem natuke suuremaid kui kitsamaid riideid. Hetkel on põhiliseks riidesuuruseks seega 80. Ka mu juuksed on pikemaks kasvanud. Issi kogu aeg teeb “emmele nalja”, kuidas ta mul juuksed ära lõikab, et ma ikka viisakas välja näeksin, mille peale emme asub heldinult mu juukseid kaitsma. Mu juuksed lõhnavad emme sõnul endiselt “beebilõhnaselt”, on emme sõnul nii pehmed ja natuke ka lokkis. 

Vot selline on see elu ühe kaheksa kuuse beebi perspektiivist. Elu on põnev.

 

Kui soovid aegsasti teada saada järgmistest postitustest, siis hakka Minuperspektiivi Facebooki lehe fänniks või kliki parema ääreriba üleval olevat nuppu “Jälgi” ja saad teated oma postkasti. 

 

 

About the author

Jäta kommentaar